Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent Ev Sahipliğinde 6. Bitki Islahı Proje Pazarı Gerçekleştirildi

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent ev sahipliğinde, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) iş birliğiyle 6. Bitki Islahı Proje Pazarı (Bıpp) ulusal olarak Türkiye'nin en büyük tarım fuarı olan Growtech fuarının 2. gününde Anfaş Fuar Merkezi'nde gerçekleştirildi.Proje Pazarı açılışında konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Pandemi ile birlikte Rusya-Ukrayna savaşıyla sonrasında tüm dünyada tarımın önemi bir kez daha anlaşıldı. Dünya nüfusunun ve küresel ısınmanın giderek artması da tarımsal ürünlerin değerini ve sürdürülebilir tarımın önemini gözler önüne sermektedir. Tarım ürünlerinin ülkeler için stratejik ürün olarak değerlendirildiği günümüzde bu alandaki AR-GE çalışmaları da ayrıca önem kazanıyor. Akdeniz Üniversitesi olarak bizler de her alanda olduğu gibi tarım alanında da AR-GE çalışmalarına çok önem veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Ar-Ge'si yapılmayan hiçbir çalışmanın istenilen sonuçlara ulaşmayacağını dile getiren Rektör Özkan, “Mevcut bilimsel çalışmalar iyi takip edilerek ve ülkemize ve bölgemize uygun yeni araştırma geliştirme faaliyetleri yapılarak yetiştirilecek pek çok ürünle Antalya'mız, turizminde önüne geçerek tarım alanında çok büyük başarılara imza atabilir.” diye konuştu.

Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz konuşmasında Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent olarak bu yıl 6. Bitki Islahı Proje Pazarı'nı TÜBİTAK desteği ile gerçekleştirdiklerini belirtti. Ülkemiz bitki ıslahının gelişimi için önem taşıyan projelerin etkinlikte yer aldığını ifade ederek, bu kapsamda ıslah ve proje temelli uzun vadeli iş birliklerin temelinin atılması, tarım sektörünün yüksek katma değerli üretim yapabilmesi sağlanacağını belirterek firmalar ve girişimciler için önemli bir proje olduğunu vurguladı. Bitki Islahı Proje Pazarı'nda Tarım ve gıda alanında çalışma yapan girişimcileri ve firmaları aynı ekosistem altında buluşturarak tarım alanında güçlü iş birlikleri sağlanacağını belirtti.

Sanayi ve Ticaret Odaları, Üniversiteler, İhracatçı Birlikleri tarafından çeşitli alanlarda proje pazarları düzenlendiğini dile getiren Yavuz, “Proje pazarlarının amacı üniversite, araştırma kuruluşları ve özel sektör kuruluşları arasında ortak Ar-Ge projelerinin oluşturulması, proje iş birliği önerilerine teknolojik veya finansal katkıda bulunulması, ulusal ve/veya uluslararası teknolojik iş birliklerinin sağlanmasıdır. Akdeniz Üniversitesi tarafından farklı kurum ve kuruluşlarla iş birliğinde şimdiye kadar beş kez organize edildi. Araştırma Enstitüleri ve Üniversitelerden gelen ıslah projeleri firmalar ile buluşturularak ve yapılan ikili görüşmeler ile Ar-Ge iş birlikleri için ilk adımlar atıldı. Bölgemizin öncelikleri ve Üniversitemizin yetkinlikleri göz önünde bulundurularak tarım sektörü hedef alınmış ve bitki ıslahı çalışmaları yürüten Türkiye'deki araştırmacılar ve firmalar bir araya getirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmaları sonrası katkı veren kurumlara (ATSO, TÜRKTOB ve Growtech) Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen ÖZKAN tarafından plaketleri takdim edildi.Açılış konuşmaları sonrası ‘'Sürdürülebilir Gıda Sistemleri, Tarımda Teknoloji ve İnovasyon'' konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim YAVUZ'un üstlendiği panelde farklı kurum ve kuruluşlardan temsilciler konuşmalarını gerçekleştirdi.

  • Prof. Dr. Mustafa Erkan,

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı

  • Ali Çandır

Antalya Ticaret Borsası Başkanı

  • Dr. Abdullah Ünlü

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü

  • Gökhan Karaca

Antalya Tarım İl Müdürü

Proje sahipleri poster başında jüri değerlendirmelerinde gerçekleştirdikleri çalışmalar ile ilgili bilgi verdi.

Bitki Islahı Proje Pazarı ödül kategorisinde ise, birinciye 15.000 TL, ikinciye 10.000 TL ve üçüncüye 8.000 TL para ödülü, aynı zamanda 1 projeye 3000 TL mansiyon ödülü takdim edilmiştir. Ödül alan projeler aşağıda yer almaktadır.

Birincilik Ödülü

  • Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat ve/veya Çeşit Geliştirme
  • Gülay Beşirli – Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü

İkincilik Ödülü

  • Hızlandırılmış Islah Teknolojisi Kullanarak PMMoV ve TSWV'ye Dayanıklı Biber Çeşitlerinin Elde Edilmesi
  • Okan Sarıtoprak – Toprakseed Tohum Tarım Fide A.Ş

Üçüncülük Ödülü

  • Ülkemizde Mutasyon Yoluyla Elde Edilmiş İlk Mandarin Çeşidi: Ertuğrul Bey
  • Ertuğrul Turgutoğlu– Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Mansiyon Ödülü

  • Malatya ve Elazığ İllerinde Kayısıya Uygun Bodur ve Yarı Bodur Erik Anacı Seleksiyonu

Mehmet Özelçi – Kayısı Araştırma Enstitüsü