Antalya Teknokent Ev Sahipliğinde 7. Bitki Islahı Proje Pazarı Gerçekleştirildi

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent ev sahipliğinde, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) iş birliğiyle 7. Bitki Islahı Proje Pazarı (BIPP) ulusal olarak Türkiye'nin en büyük tarım fuarı olan Growtech fuarının 2. gününde Anfaş Fuar Merkezi'nde gerçekleştirildi.

TEKNOKENT BÖLGEMİZİN EN ÖNEMLİ AR-GE EKOSİSTEMİNİ OLUŞTURUYOR

Proje Pazarı açılışında konuşan Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, ‘‘Antalya Teknokent akademisyen, girişimci ve öğrenci firmaları ile turizm teknolojisi, tarım, biyoteknoloji, gıda, medikal, sağlık, elektrik-elektronik, savunma sanayi, yazılım ve bilişim sektörlerinde bölgemizin en önemli Ar-Ge ekosistemini oluşturuyor. Aynı şekilde yerli tohum çalışmaları, ıslah faaliyetleri, akıllı tarım uygulamaları ile ilgili sektöre yön veren tarım teknolojileri Ar-Ge çalışmaları da Antalya Teknokent'te yapılıyor. Antalya Türkiye'nin en önemli tarım şehirlerinden biri. Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent ev sahipliğinde bu yıl 7.'sini düzenlediğimiz Bitki Islahı Proje Pazarı Antalya Teknokentimiz için önem verdiğimiz bir proje.” diye konuştu.

BİTKİ ISLAHI ALANINDA TEK PAZAR

7. Bitki Islahı Proje Pazarı'nın bitki ıslahı alanında tek proje pazarı olma özelliği taşıdığının altını çizen Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, “Bitki Islahı Proje Pazarı'nda organize edilen görüşmeler, proje sunumlarının ve panellerin, fuarda bulunacak firmalar, girişimciler ve sektör temsilcileri için oldukça kıymetli olduğunu, yeni fırsatlar barındırdığını düşünüyorum. Bitki Islahı Proje Pazarı'nda proje sahipleri tarımda geliştirdikleri ürünlerini fuarda yer alan firmalara tanıtıp, tohum ıslahı alanında piyasa taleplerini değerlendirerek, bir araya geldikleri şirketlerle uzun süreli anlaşmalar sağlayabileceklerdir.” ifadelerini kullandı. Açılış konuşmaları sonrası katkı veren kurumlara Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz tarafından plaketleri takdim edildi.

TARIM TEKNOLOJİLERİNDE KAMU DESTEKLERİNİN ROLÜ KONULU PANEL DÜZENLENDİ

Açılış konuşmaları sonrası ‘‘Sürdürülebilir Tarım Teknolojilerinde Kamu Desteklerinin Rolü'' konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz'un üstlendiği panelde sürdürülebilir tarıma yönelik yürütülen çalışmalar ve tarımda kamu desteklerinin önemi konuşuldu. Panelde Farklı kurum ve kuruluşlardan temsilciler konuşmalarını gerçekleştirerek katılımcıların soruları cevaplandırıldı.

Panelin adından Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz ve tarım sektöründe yer alan jüri üyeleri, bitki ıslahı alanında yürütülen projeleri inceleyerek, projeler ile ilgili değerlendirmede bulundu.

BİTKİ ISLAHI PROJE PAZARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Bitki Islahı Proje Pazarı ödül kategorisinde, birinciye 20.000 TL, ikinciye 15.000 TL ve üçüncüye 10.000 TL para ödülü, aynı zamanda 1 projeye 5.000 TL mansiyon ödülü takdim edildi. Ödül alan projeler aşağıda yer almaktadır.

Birincilik Ödülü

  • Çekirdeksiz Hibrit Kapya Biber Islahında Poliploidi ve Androgenesis Tekniklerinin Kullanımı
  • Büşra Yapıcı- Petaktar Tohum San. Tic. Ltd. Şti.

İkincilik Ödülü

  • Portakal Kabuğu Katkılı Dokusuz Yüzeylerle Yeni Nesil Anti-Patojenik Bitki Islahı Malzemelerinin Geliştirilmesi
  • Çağlar Sivri-Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

Üçüncülük Ödülü

  • Genetik Biyofortifikasyon ve Markör Destekli İntrogresyon Yöntemiyle Domates Lekeli Solgunluk Virüsü (TSWV) ve Domates Sarı Yaprak Kıvırcıklığı Virüsü'ne (TYLCV) Dayanıklı, Yüksek Demir Alım ve Retranslokasyon Etkinliğine Sahip Hibrit Pembe Domates Çeşitlerinin Geliştirilmesi
  • Özgür Altundaş- Argeto Sebze Tohumları

Mansiyon Ödülü

  • Tristeza (Ctv) Virüs Hastalığına Dayanıklı Yeni Turunçgil Anaçlarının Geliştirilmesi
  • Şenay Kurt- Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü