Antalya Teknokent'ten Teknofest'e

Akdeniz Üniversitesi öğrencileri tarafından oluşturulan Akdeniz Üniversitesi Savunma Sanayi Topluluğu faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Topluluk, bünyesinde 4 farklı kategoride çalışmalar yapan takımları bulunduruyor. Bu takımların arasına öğrencilerin inovatif fikirleri doğrultusunda yenileri eklenmeye devam ediyor. Savunma Sanayi Topluluğu mevcutta bulunan roket, insansız su altı sistemleri, robotik kol ve elektrikli araç takımları çalışmalarına devam etmekle birlikte ulusal ve uluslararası yarışmalarda kendinden söz ettiren bir topluluk olma özelliğini elde etme yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

Topluluk bünyesinde tüm takımlar TEKNOFEST kapsamında yapılan kendi kategorilerine ait yarışmalara katılım sağlamakla birlikte Alçak İrtifa Kategorisi'nde topluluğun roket takımı olan Akdeniz Roket Takımı azimli ve kararlı çalışmaları ile Akdeniz Üniversitesi'nin desteği ve Antalya Teknokent'in ana sponsorluğunda finalist olma hakkını elde etmişlerdir. Takım TEKNOFEST 2020 yarışması hazırlık süreci boyunca Antalya Teknokent Genel Müdürü İbrahim YAVUZ ile de proje görüşmeleri gerçekleştirerek projeleri hakkında istişarede bulundular. Akdeniz Roket Takımı, Milli Teknoloji Hamlesine ve ülke Savunma Sanayii'ne katkı sağlamak isteyen makine mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, uzay bilimleri ve teknolojileri bölümü ve mekatronik bölümü öğrencilerinden oluşmaktadır.

Antalya Teknokent Prototip Atölyesi'nde, Akdeniz Roket Takımı'nın yürütmekte olduğu projesinin temel amacı, roketi belirlenen irtifa olan 5000 feet'e çıkarmak ve roketin içerisinde bulunan faydalı yükle birlikte güvenli bir iniş yapmasını sağlamaktır. Özgün şekilde tasarlanan ayrılma sistemini hedef irtifada tetikleyerek bilimsel bir amaca hizmet etmesi istenilen faydalı bir yükün dışarı çıkması ve hem roketin hem de faydalı yükün güvenli bir iniş yapması hedeflenmektedir. Özgür bir şekilde tasarlanan uçuş bilgisayarından alınan verileri yine özgün bir şekilde tasarlanmış olan arayüz aracılığıyla yer istasyonundan takip edebilmektedir.

Akdeniz Roket Takımı'nın hedefi, uzay ve havacılık faaliyetlerine yönelik çalışmaları ile ülkemizin Savunma Sanayii'ne yönelik farkındalığı yüksek, girişken, iyi yetişmiş ve nitelikli mühendis adayları olarak katkıda bulunabilmektir. Roket alanında ulusal çapta elde edilecek başarı ve tecrübelerini, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nın ve Antalya Teknokent'in desteğini alarak uluslararası yarışmalara taşımak, Antalya Teknokent'i, Akdeniz Üniversitesi'ni, Antalya'yı ve ülkemizi yurt dışındaki yarışmalarda en iyi şekilde temsil etmeyi istemektedirler.

Antalya Teknokent Prototip Atölyesi'nde proje çalışmalarını tamamlayan genç mühendis ekip TEKNOFEST 2020 yarışması kapsamında, 3 Eylül 2020 tarihinde Tuz Gölü'nde Atışlarını gerçekleştirecek. Yarışma öncesi Antalya Teknokent Genel Müdürü İbrahim YAVUZ ile bir araya gelen Akdeniz Roket Takımı'na YAVUZ, kendilerine güvendiğini, sonuç ne olursa olsun azim ve gayretleri ile finale kalmalarının bile büyük bir başarı olduğunu belirterek, takıma güzel dileklerini iletti.